Přihlášení
na edookit:


Konzultační třídní schůzky
se v Sadově konají v úterý 16. 4. od 15:30 do 17:30
a v Otovicích ve čtvrtek 18. 4. od 15:30 do 17:30.

Archiv aktualit

Hájek
Publikováno: 21.června 2023

Každoročně připravujeme pro děti z MŠ Hájek ke Dni dětí projektový týden s přespáním ve školce, ten letošní nesl název Afrika. Nejprve paní učitelky ukázaly dětem na veliké mapě světa africký světadíl, pověděly jim o tamním podnebí a počasí, fauně i flóře, o lidech, kteří tam žijí, jejich kultuře a zvyklostech. K představení využily nejen obrázky, interaktivní tabuli, ale i bonga bubínky s poslechem černošských rytmů. A pak už hurá zažít Afriku na vlastní kůži! 

První úkol byl vymyslet název kmene a jeho pokřik, poté jsme se mohli začít věnovat vyrábění kmenového ošacení a doplňků (sukně, náhrdelníky ). Aby nám šla práce lépe od ruky, prozpěvovali jsme si píseň o deseti malých černoušcích. Ti, co již měli hotovo, náš zpěv doprovázeli rytmizací na bubínky, chrastítka, dřívka, chřestidla, či vyrobené dešťové hůlky.

 

Ve čtvrtek po poledním odpočinku nás vzbudila šamanka našeho kmene, že dochází zásoby a bude třeba je doplnit. Načerpali jsme síly malou svačinkou, oblékli se do našich kmenových šatů, nazdobili se a svolali kmenovou radu. Tam se rozdaly úkoly - najít pramen vody a ulovit nějaké zvíře. Zatančili jsme si rituál pro štěstí a vydali se na cestu. Netrvalo dlouho a narazili jsme na vodní pramen, vytvořili řetěz a vodu přelévali z misky do misky až do velké nádoby na uchovávání vody. V okolí pramene byla oáza se stromy plnými ovoce, natrhali jsme si ananasy, banány i hroznové víno, naložili do ošatky a na hlavě odnesli do naší vesničky. I výprava na lov byla úspěšná, stádo bizonů se páslo nedaleko, a tak stačilo jen rozdělat oheň a opéct si "bizoní" špekáčky. S plnými bříšky jsme poděkovali přírodě, že k nám byla milostivá, spokojeně si za rytmizace bubínků i deštných holí zatančili a ejhle, do našich vlásků se (z hasičského vozu) spustil vlahý deštík. Tak rychle do naší černošské vesničky, do pyžámek, do postýlek a netrvalo dlouho a všichni malí "černoušci" spokojeně oddychovali.

 


© 2024 Základní škola a mateřská škola Regionu Karlovarský venkov